Maart 2012

Politie waarschuwt voor zakkenrollers

Sneek, 31 maart 2012 – Er hebben zich deze week in Drachten, Heerenveen en Sneek in totaal zeven gevallen van zakkenrollerij voorgedaan. In Sneek werd donderdagmorgen tussen tien en twaalf uur op de Oosterdijk de portemonnee van een 37-jarige inwoner van Sexbierum gerold. Op de Passage in Heerenveen was men tussen twaalf en een actief en een paar uur later in Drachten. Volgens de politie houden vooral Oost-Europese vrouwen zich met deze praktijken bezig.

Bekeuring voor graffiti spuiten

Sneek, 31 maart 2012 – Een Hegemer (18) en een Leeuwarder (21) zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag betrapt bij het spuiten van graffiti op een elektriciteithuisje aan het Kaatsland in Sneek. Agenten vonden dat het tweetal zich vreemd gedroeg en zagen dat ze iets wegstopten. Ook zagen ze rode verf op de handen van de mannen. In hun kleding werden spuitbussen met verf aangetroffen. Er is proces-verbaal opgemaakt en de daders zullen de schade moeten vergoeden.

Weer hennepplantage in Sneek gevonden

30 maart 2012 - Opnieuw is er een hennepkwekerij in Sneek gevonden en opgeruimd. Ditmaal niet op bedrijventerrein de Hemmen, maar aan de Wattstraat op industrieterrein Houkesloot. Er werden 1.000 planten aangetroffen terwijl er nog ruimte was voor nog eens 1.000. In de kwekerij zijn drie mannen aangehouden, afkomstig uit Barneveld, Dronten en Harderwijk. Er zijn drie auto's in beslag genomen.

It Grovestinshôf Koudum machtigste groep 8

groep 8IJlst, 30 maart 2012 - Groep 8 van It Grovestinshôf uit Koudum won donderdag het project ‘De Macht fan Groep 8’. De prijs, 750 euro, wordt besteed aan het dierenasiel de Nomadenhof in Sneek. Hun voorstel beoogd streven naar gelijke rechten, ook voor dieren. Vier scholen presenteerden in een overvolle raadszaal in IJlst hun plannen. De Van Haersma Bumaschool uit Hommerts wil op het schoolplein betere speelvoorzieningen, De Twine uit IJlst het project Girls First voor gelijke kansen voor meisjes in ontwikkelingslanden, en De Finne uit Ferwoude kwam met een project om eenzaamheid van mensen met een ziekte of een beperking tegen te gaan. De kinderen en een vakjury beoordeelden de plannen. De andere drie scholen kregen naast een eervolle vermelding een bedrag van 250 euro voor hun projecten.

Vrouwen Goënga gewond bij aanrijding

Goënga, 30 maart 2012 – Bij een aanrijding donderdagmiddag rond half vijf op de Oostergoweg in Leeuwarden zijn twee inwoonsters van Goënga gewond geraakt. Zij werden aangereden door een man (58) uit Sint Annaparochie, die te weinig afstand hield. Door de aanrijding knalde de auto van de vrouw (55) op die van een inwoner van Vinkega. Haar passagier (23) en zij raakten bekneld en moesten door de brandweer uit de auto worden gehaald. Beiden werden naar het MCL gebracht, waar de 55-jarige na onderzoek naar huis mocht.

18 Jaar voor moordenaar Partuurstraat

Sneek, 30 maart 2012 – De moordenaar die zijn schoonzuster in de Partuurstraat in Sneek doodstak, moet 18 jaar de cel in en wordt daarna verplicht behandeld. Dat heeft de Leeuwarder rechtbank gisteren bepaald. De 43-jarige Elias B. werd veroordeeld vanwege de steekpartij vorig jaar juni. Hij was op zoek naar zijn kinderen die van hem niet bij zijn ex-vrouw of schoonzus Aswintha Dijkstra mochten opgroeien. Het vonnis was gelijk aan de eis.

Cultuurdroom bepaald; uitslag in mei bekend

cultuurdroomSneek, 30 maart 2012 – De Jury Cultuurnetwerk heeft de mooiste cultuurdroom bepaald, maar pas op 23 mei wordt bekend welke school uit het cultuurnetwerk de winnaar is. ‘Win je eigen cultuurdroom’ is een project van Akte2, projectbureau Cultuur Kwartier Sneek, samen met de deelnemers van de cultuurnetwerken Súdwest Fryslân, Littenseradiel en Harlingen. De jury heeft de keuze gebaseerd op realiseerbaarheid, het draagvlak en de samenwerking binnen de school, de uitdaging en het verbinden van zo veel mogelijk disciplines en aanbieders aan de cultuurdroom.

Weer benefietconcert voor Hospice Sneek

Sneek, 30 maart 2012 - Opnieuw wordt een benefietconcert georganiseerd ten bate van het Hospice in Sneek. Na de Martinimix enkele weken geleden organiseert de Soroptimistclub Friesland-Zuidwesthoek op Tweede Paasdag (15.00 uur), een concert in de Doopsgezinde Kerk aan de Singel in Sneek. Het Nederlands Studenten Kamerorkest, NESKO brengt onder leiding van dirigent Arjan Tien, werken van S. Prokofjev en Mozart en een verrassingscompositie van M. Kliphuis ten gehore. Soliste Maria du Toit (klarinet).

Voorronden straatvoetbal van start

voetbalSneek, 29 maart 2012 – Onder grote belangstelling is woensdagmiddag in onder andere Sneek het KNVB Straatvoetbaltoernooi, althans de voorronden, van start gegaan. In Sneek gebeurde dat in de voetbalkooi in de Noorderhoek, waar de spelers en speelsters werden aangemoedigd door vriendjes en ouders. Het was er druk en dat zal bij de andere wedstrijden zeker ook het geval zijn. Op 2 juni vindt de finale van Súdwest-Fryslân plaats.

Zoekactie opvarenden jacht Nicole voorbij

Sneek, 29 maart 2012 – Het is niet meer nodig uit te kijken naar het jacht Nicole met twee mannen uit aan Ermelo (75) en Wijster (80) boord. Het jacht vertrok woensdag vanuit een haven in de omgeving van Sneek. Het lukte de familie niet om telefonisch contact met het duo te krijgen en daarom werd de waterpolitie van het KLPD gewaarschuwd. Vervolgens werd een Burgernetactie op het water gestart. De mannen hebben inmiddels contact opgenomen met het thuisfront, de telefoon was per ongeluk niet aangezet.

Tramwein Begearte, dreech mar slagge

Snits, 29 maart 2012 – Teater Snits hie justerjûn de premiêre fan Tramwein Begearte, ien fan de wichtichste stikken út de wrâldliteratuer fan de toanielstikken. It giet oer de konfrontaasje tusken Blanche Dubois (spile troch Titia Huisman) en Stanley Kowalski, ymmigrant fan Poalske komôf, mar sa’t er seit ‘hikke en tein yn Amerika’. It is in dreech stik, dreech troch de tematyk, mar ek dreech om te spilen. De ploech brocht it der foar amateurs poerbêst of. Foar guon minsken yn it publyk wie der lykwols te min om te laitsjen, sa wie yn it skoft te fernimmen. En... it bestjoer moat dochs ris neitinke oer it plak fan de ferlotting, want nei in stik as Tremwein Begearte past eins net in fleurige trekken fan de lotsjes.

Kimswerder gewond bij botsing A6

Doniaga, 29 maart 2012 – Bij een aanrijding op de A6 ter hoogte van Doniaga is een 57-jarige Kimswerder gewond geraakt. Ook een Amsterdammer moest naar het ziekenhuis. Rond kwart over zeven woensdagmorgen vond een aanrijding plaats tussen twee personenauto’s en een touringcar. In de file die na de aanrijding ontstond, deed zich korte tijd later een kettingbotsing voor waar vier voertuigen bij betrokken waren. Hierbij vielen geen gewonden.

Gebouwen drukkerij Flach gerenoveerd

muller Sneek, 28 maart 2012 – De gebouwen van de voormalige drukkerij Flach aan de Iepenlaan (achter de Leeuwarderweg) in Sneek blijven in stand en worden of zijn deels al gemoderniseerd. In mei kan de buurt kennis maken met het resultaat. Als ‘introductie’ is tegelijkertijd in het pand een overzichtstentoonstelling van het werk van kunstenaar Gerrit Terpstra uit Heeg, die ooit bij Flach werkte. Mark Muller en Rob Genee uit Sneek kochten het complex met uitzondering van het kantoor aan de Leeuwarderweg. Zij hebben inmiddels geïnvesteerd in een ingrijpende opknapbeurt voor de verschillende ruimten. De binnenste gebouwen zijn gesloopt om plaats te maken voor een fraaie binnenpatio waaraan 10 bedrijfs-/hobbyruimten zijn gesitueerd. Hiervan zijn er inmiddels al 8 verkocht. Drukkerij Flach vestigde zich in 1874 aan de Leeuwarderweg en verhuisde in 2008 naar Heerenveen.

Matthie Silvius en Jacob Boonstra Waterpoorters 2012

Sneek, 28 maart 2012 - Matthie Silvius-Van der Linden en Jacob Boonstra zijn uitgeroepen tot de Waterpoorters 2012. De jaarlijkse huldiging van Waterpoorters voor personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt in Sneek vindt op maandag 16 april plaats in het stadhuis van Sneek. Zie verder...

Weer paaseierenactie Zakenlieden

Sneek, 28 maart 2012 –De leden van de Vereniging van Sneker Zakenlieden geven zaterdag 7 april 15.000 Paaseieren weg in Sneek. En dat gebeurt uiteraard op de Eierbrug over de Wip. De deelnemende bedrijven aan deze actie geven deze dag bij iedere € 10,= besteding een bon, die tussen tien en vijf uur kan worden ingewisseld voor een doosje eieren bij de kraam op de Eierbrug. Men kan dan meteen een gokje wagen naar het juiste aantal paaseitjes in de daar aanwezige koker en kans maken op één van de drie cadeaubonnen.

Bolswarder klimt woning binnen

Bolsward, 27 maart 2012 – Een Bolswarder (22) is maandagmiddag rond half zes met behulp van een ladder een woning aan het Hendrik Nanneshof binnen geklommen. De bewoonster (23), een bekende van de man, kon hem met geen mogelijkheid uit de woning krijgen en belde daarom de politie. De man is vervolgens voor nader onderzoek naar het bureau gebracht.

ANWB Sneek blijft in pand aan de Markstraat

Sneek, 27 maart 2012 – De ANWB blijft achter in het pand aan de Marktstraat nu de VVV in Sneek stopt op de huidige locatie. In dat kader is ook de samenwerking met de ANWB opgezegd. De Sneker ANWB-vestiging gaat gewoon door als ANWB-winkel met alle producten en diensten die daarbij horen. Daarnaast worden nog steeds VVV-bonnen verkocht, net als Dinercheques, Theaterbonnen, Musicalbonnen en een groot assortiment aan Bongo’s. VVV Sneek vestigt zich naast de ANWB op Marktstraat 20.

Totaal Lokaal tegen ingreep burgemeester

Sneek, 27 maart 2012 – In een persverklaring protesteert Totaal Lokaal tegen de opstelling van burgemeester Hayo Apotheker vorige week tijdens de raadsvergadering van Súdwest-Fryslân. Apotheker ‘ontnam’ raadslid Klaas Jan Semplonius het woord tijdens een stemverklaring. Eerder had hij het raadslid al gewaarschuwd dat hij niet met een stemverklaring bezig was, maar in feite een discussie op gang probeerde te brengen. Met de woorden, ‘nog drie zinnen voorzitter’, ging het raadslid door, maar het bleken wel erg lange zinnen. Daarop greep de burgemeester in. Wij vinden het gedrag van de burgemeester erg kwalijk, aldus de opsteller van de verklaring Jan Appeldorn uit Makkum, die Apotheker verwijt zich tegenover Totaal Lokaal anders op te stellen dan tegenover de collegepartijen.

Inbraak in woning Ferwoude

Ferwoude, 27 maart 2012 – Er is tussen donderdag en maandag ingebroken in een woning aan de Scharnebuursterweg in Ferwoude. Men is via een dakraam naar binnen geklommen. De woning is doorzocht en er zijn onder andere twee fietsen meegenomen, die later door een buurtbewoner in de omgeving zijn teruggevonden.

Foppe en Jan filosoferen over O.S.

jan en foppeSneek, 26 maart 2012 – Het eerste seizoen van de talkshow ‘Het gesprek van Sneek’ zit erop. Bij leven en welzijn zal het team op de eerste zondag na de derde dinsdag in september een nieuwe rees inzetten. Het was zondagmiddag een volle bak, ondanks het mooie weer. Dat kwam zeker door de aanwezigheid van de nu al legendarische voetbaltrainer Foppe de Haan en de eveneens letterlijk en figuurlijk grote oud-volleyballer Jan Posthuma. Zij keken terug en vooruit op de Olympische Spelen. Verder praatte presentator Jacques Monasch met Wigle Sinnema en Lieuwe Toren over het nieuwe Cultureel Kwartier, mocht Peter Bax over de kunst in Sneek ‘te set’ en werd het Sneker twitteren oftewel het twitteren belicht.

Hofnar dicht voor Oeletoeters en Rolling Home

Sneek, 26 maart 2012 – De Oeletoeters, Rolling Home en de Bridgesociëteit moeten op zoek naar een nieuw onderkomen. De huurovereenkomst met Jahi BV, de eigenaar van de Hofnar, is per 1 juli 2013 beëindigd. Jahi heeft het pand laten taxeren en de huurprijs die daaruit is voortgevloeid is voor de organisaties niet op te brengen. Oeletoeters, Rolling Home en de bridgers betreuren een en ander maar hebben er wel begrip voor, zo laten de drie in een persbericht weten. Het gebruik en de betaling daarvoor was altijd gebaseerd op een sponsorachtige situatie, maar in de economisch moeilijker tijden viel dat niet meer vol te houden voor de verhuurder.

Roemenen kraken Sneker parkeermeters

Sneek, 26 maart 2012 – Zondagochtend vroeg zijn twee Roemeense mannen van 22 en 24 jaar gepakt voor het openbreken van parkeermeters. Surveillerende agenten op mountainbikes zagen in een steeg nabij de Oude Koemarkt in de buurt van een parkeermeter twee mannen staan, die er alles aan deden om niet gezien te worden. Bij de controle van de mannen kreeg de politie een autosleutel in handen. In de auto werd veel klein geld gevonden. De link met de parkeermeter werd snel gelegd en het bleek dat de een meter was gekraakt. Hierop werden de twee Roemenen aangehouden. In de omgeving waren meer parkeerautomaten gekraakt.

De zeilen er weer bij

zeilenSneek, 26 maart 2012 – Het fraaie voorjaarsweer lokte niet alleen veel wandelaars en fietsers naar buiten, de watersporters haalden hun hart ook weer op. Op de Oudegaaster Brekken werd al weer getraind, waren zomaar zeilers bezig en probeerden plankzeilers de smalle slootjes te bedwingen. Op de Snitser Mar werden de eerste motorboten al weer gesignaleerd. Met een gaskacheltje aan boord kan dat ook best.

VC Sneek wint eerste wedstrijd landskampioenschap

Sneek, 26 maart 2012 - De eerste winst zit in de knip. In een spannende wedstrijd in een volle Sneker Sporthal hebben de dames van VC Sneek Sliedrecht Sport met 3-0 verslagen. Met name de slotset was spannend. Terwijl Sneek in de eerste twee sets stevig regereende (25-19 en 25-22), werd het uiteindelijk in de derde set na een voorsprong van Sliedrecht 29-27. Woensdag is de return in Sliedrecht en zaterdag wordt er weer in Sneek gespeeld. In de eerste divisie a heren promoveerde de Sneker mannenselectie dankzij een 0-4 overwinning zaterdag bij BAS Autowas/W naar de B-league. Tegelijkertijd werden de Snekers kampioen.

Workumer jongen vernielt fietsen

Bolsward, 26 maart 2012 – In de nacht van zaterdag op zondag is een 16-jarige inwoner van Workum betrapt op het vernielen van fietsen. Surveillerende agenten zagen op de Skilwyk in Bolsward twee jongens tegen gestalde fietsen schoppen. Een raakte daardoor beschadigd. De 16-jarige jongen werd direct aangehouden. Zijn vriend ging er vandoor. Toen agenten hem naar zijn logeeradres brachten, werd daar ook zijn vriend aangetroffen. Met deze werd afgesproken dat hij later deze week als verdachte zal worden gehoord.

Motorrijders rijden te hard

Sneek, 26 maart 2012 – Zondagmiddag zijn de eerste motorrijders op de bon geslingerd. Zo viel op de Wonserweg in Schraard een 27-jarige motorrijder uit Burgwerd op. De man maakte met zijn motor een whely. Daarnaast reed hij 111 km/u waar 60 km/u is toegestaan. Na een stopteken werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Het aaisykjen zit er weer op

aaisykjenSneek, 26 maart 2012 – Gistermiddag tegen vieren kwam het SMS-je bij de liefhebbers van het kievitseieren rapen binnen, het quotum was vol. 5939 Eieren zijn er legaal geraapt. Nu is het tijd voor de nazorg. De twee mannen die zaterdag in een omgeploegd weiland tussen Nijesyl en Heeg gebogen over de akker liepen, waren dus nog net op tijd.

Mulier wint Arie Guitart Bokaal

Sneek, 26 maart 2012 - Mulier uit Witmarsum heeft de Arie Guitart Bokaal voor het meest sportieve gedrag van het seizoen 2010-2011 gewonnen. De wisseltrofee voor de voetbalverenigingen tot 9 elftallen, de Auke Boot-beker, ging naar de v.v. Scharnegoutum ’70. De Scheidsrechtersvereniging Sneek e.O. reikte de bekers uit in de kantine van Sneek Wit Zwart/Boso in aanwezigheid van wethouder Wigle Sinnema. Deze bood de winnende verenigingen namens de gemeente Súdwest-Fryslân een bal aan.

Wethouder Stoel start waterhimmeldei

Sneek, 24 maart 2012 - Wethouder Leo Pieter Stoel heeft vanmorgen de jaarlijkse Himmeldei van Scouting Sneek laten starten. Hij deed dat aan het Top waar de 'waterpadvinders' vanuit hun locatie het merengebied introkken. Een groot aantal (varende) particulieren, de zeeverkennersgroepen Tibrag en Greate Pier, Staatsbosbeheer, Mikpunt Watersport en Kroon Jachtservice helpen mee het merengebied schoon te maken. Naast deze actie vanaf het water hebben zich in de gemeente Súdwest-Fryslân zo’n 22 scholen en Plaatselijk Belangen aangemeld om in de eigen leefomgeving een Himmeldei te organiseren.

Verkeersspotjes Fietserbond gepresenteerd

fietserbondSneek, 23 maart 2012 – In het gemeentehuis in Sneek zijn donderdag de verkeersspotjes van de Fietsersbond gepresenteerd. Wethouder Gea Akkerman mocht samen met enthousiaste aanhangers van de organisatie (broekspijpen in de sokken om te voorkomen dat ze in de fietsketting verward raakten) de eerste beelden bekijken en bandjes beluisteren. Buiten werd een reclame-uiting achter op een bus onthuld. Media die niet aanwezig waren, meldden dat ook Sander de Rouwe acte de présence gaf (overeenkomstig de uitnodiging), maar hij was in geen Sneker velden of wegen te zien.

Leeuwarder bedreigt vrouw in Offingawier

Offingawier, 23 maart 2012 – Een Leeuwarder (34) heeft donderdagmiddag in een woning aan de Paviljoenwei in Offingawier de bewoonster met een vleesmes bedreigd. Zij vluchtte het huis uit en waarschuwde de politie. Bij aankomst van de agenten lag de man te slapen op de grond in de woonkamer met naast hem het mes. In de woning werd ook nog een tuinset aangetroffen, die mogelijk van diefstal afkomstig is.

Herinrichting volkstuinen Noorderhoek kan los

Sneek, 23 maart 2012 – De herinrichting van het voormalige volkstuinencomplex in de Noorderhoek kan van start. De raad van Súdwest-Fryslân heeft daar gisteravond groen licht voor gegeven. Er is wel minder geld beschikbaar gesteld dan gevraagd werd. In plaats van de bijna 400.000 euro wordt nu uitgegaan van ruim 296.000 euro plus over twee jaar 21.000 euro. Er werd fel over het voorstel gediscussieerd, maar niet over het punt waarom dit grote bedrag extra nodig was. Bijenkasten plaatsen (op voorstel van GroenLinks) en (natuur)educatie passeerden de revue, maar niet welke lessen voor andere projecten konden worden geleerd. Verder kreeg het college opdracht om met de buurt in gesprek te gaan voor ‘een doelmatige invulling’ van het gebied.

Workumer mogelijk betrokken bij GHB-productie

Mirns, 23 maart 2012 – Een 30-jarige Workumer is mogelijk betrokken bij het maken van de drug GHB. Hij is samen met een 26-jarige Bakhuister aangehouden nadat de politie bij Mirns bij toeval op een auto stootte waarin GHB en vuurwerk vnden, waarvan een deel zelf was gemaakt. Dat was op de Wieldyk bij Mirns. In de kofferbak lagen allerlei attributen om GHB mee te maken. De twee mannen werden in de omgeving aangetroffen. Zij beweerden de auto te hebben geleend van een vriend. De eigenaar van de auto zal nog worden verhoord. De Bakhuister was bovendien in het bezit van twee laserpennen. De Workumer had een buisje met GHB bij zich.

Onderzoek naar vaste Zwettebrug

Sneek, 23 maart 2012 – Het college van Súdwest-Fryslân zal laten onderzoeken welke brug het beste past, zowel wat betreft kosten als beeld bij de Oosterkerk in Sneek. De brug over de Zwette verbindt de Jachthavenstraat met de Kapelstraat. De ChristenUnie kreeg brede steun voor haar verzoek om te bekijken of een vaste brug met een hogere doorvaarthoogte mogelijk is. De fractie wil bovendien de bestaande bovenbouw van de brug terug laten komen. FNP’er Klaas Visser wist nog uit de tijd van de raad Sneek dat er al eens een onderzoek is geweest. Wethouder Sinnema zal dat op laten zoeken en zei toe dat ook met de omwonenden zal worden gepraat.

D-reizen Sneek beste reisbureau Friesland

Sneek, 23 maart 2012 – Het kon niet uitblijven na het landelijke succes dat de manager van het Sneker kantoor van D-reizen al heeft gehad, het Sneker kantoor is uitgeroepen tot het beste van Friesland. Het dingt nu mee in de landelijke finale. Het reisvakblad TravMagazine maakte de provinciale winnaars van de verkiezing Reisbureau van het Jaar 2012 bekend. De verkiezing kende onder meer een schriftelijke vragenlijst, er moest een verrassende reis naar Noord-Amerika worden samengesteld en er waren intern gerichte vaktechnische opdrachten. Volgens manager Jordy de Jong van de Sneker vestiging is ‘deze benoeming een mooie bijdrage aan het project dat ons, de ondernemers van Sneek, moet begeleiden naar de titel 'Beste kleine Binnenstad' van Nederland in 2013!’.

Raadslid bij stemverklaring woord ontnomen

Sneek, 23 maart 2012 – Burgemeester Hayo Apotheker had er gisteravond in de raad van Súdwest-Fryslân al een paar keer mee gedreigd: hij wilde een raadslid het woord ontnemen omdat deze buiten de orde ging. Uiteindelijk greep hij zonder het expliciete machtswoord te hebben gesproken. Na een waarschuwing dat de stemverklaring die raadslid Klaas Jan Semplonius voorlas (struikelend over de ingewikkelde zinnen en moeilijke woorden die duidelijk niet van zijn eigen hand waren), ontnam Apotheker de Totaal Lokaal’er het woord door hem midden in een zin te interrumperen en het volgende hamerstuk aan de orde te stellen. Verder viel op dat de coalitiepartijen tijdens de behandelingen van de amendementen en moties niet op één lijn zaten. De VVD stemde anders dan CDA en PvdA. ‘Ook dat is dualisme’, legde Johan Feenstra van de PvdA uit.

Littenseradiel met SWF in gesprek

Sneek, 23 maart 2012 – Het door herindeling bedreigde Littenseradiel wil niet alleen met Leeuwarden over opheffing en grenscorrecties spreken, maar ook met Súdwest-Fryslân. SW-Fryslân is welwillend omdat het weet dat bepaalde dorpen in Littenseradiel meer op Sneek zijn georiënteerd dan op Leeuwarden. Burgemeester Apotheker zei dat tijdens de raadsvergadering nadat de raad de loftrompet had gestoken over de benadering van de noordelijke dorpen in verband met de samenvoeging van Harlingen en Franeker. Semplonius van Totaal Lokaal, de partij die voortgekomen is uit de anti-herindelers in Nijefurd, smeekte de rest van de raad een aanpassing van zijn hand in de tekst aan te nemen. ‘Dan wurdt ek ris wat fan ús oannommen en kinne wij it ek mei dizze reaksje folslein iens wêze.’

Binnenstadverbod voor 23-jarige Sneker

Sneek, 23 maart 2012 – Een 23-jarige Sneker mag vier weken lang tussen zes uur ’s avonds en zes uur ’s morgens niet in de Sneker binnenstad zijn. Burgemeester Apotheker heeft deze maatregel genomen omdat de man voortdurend overlast en hinder veroorzaakt.

Verdronken bemanningslid bij Workum gevonden

Sneek, 23 maart 2012 - Gisteren is op het IJsselmeer bij Workum het lichaam van een sinds februari vermiste inwoner van Zevenbergen gevonden. Watersporters zagen het lichaam drijven en waarschuwden de politie te water. De 47-jarige was met zijn broer op 22 februari onderweg naar Holland toen het schip zonk. De broer van de man, een 48-jarige van het eiland Texel, werd al vrij snel gevonden. Hij was echter al overleden.

Bussen Arriva terug in Zuidwesthoek

Sneek, 22 maart 2012 – De bussen van Arriva zijn eind dit jaar terug in Súdwest-Fryslân. De internationale maatschappij met het hoofdkantoor in Heerenveen heeft voor acht jaar het alleenrecht om het openbaar vervoer te verzorgen. Daarmee verdwijnt Connexion weer uit beeld. In andere delen van de provincie moet Qbuss zich terugtrekken. Arriva, directeur Anne Hettinga woont in Sneek en is oud-preses van voetbalvereniging Sneek Wit Zwart Boso Sneek, verzorgt al het treinverkeer onder meer tussen Stavoren en Leeuwarden.

Auto op de kop in de sloot; bestuurder gewond

Warns, 22 maart 2012 – Op de Himmelumerdyk bij Warns is woensdagmiddag een 19-jarige inwoner van Warns met zijn auto op de kop in de sloot geraakt. Hij raakte door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt. Hij kon zelf uit het voertuig klimmen waarna hij door het inmiddels gearriveerde ambulancepersoneel werd onderzocht en met beenletsel werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Falke Besse beste voorlezende brugklasser

Sneek, 22 maart 2012 - Falke Besse van RSG Magister Alvinus uit Sneek is door de jury uitgeroepen als beste voorlezer van Fryslân in de categorie brugklassers. Gistermiddag streden acht kandidaten in Theater Sneek om deze titel. Falke las voor uit het boek ‘Lover of Loser’ van Carry Slee en deed dit volgens de jury met een prettig en natuurlijk stemgebruik. Het fragment was spannend en goed afgerond en ook haar mimiek en contact met het publiek was prima. Zij gaat nu naar de landelijke finale in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.

Friese Milieu Federatie: ieder dorp eigen windmolen

Sneek, 22 maart 2012 – Ieder dorp moet een eigen windmolen hebben, maar dan wel geconcentreerd in drie Friese windparken. Dat heeft de Friese Milieu Federatie de provincie laten weten. De dorpen zouden zo ook financieel in de parken kunnen participeren. De FMF wil zoveel mogelijk Friezen van de wind laten leven en roept op tot het vormen van lokale windenergie-coöperaties.

Boomplantdag in Bolsward

boomplantenBolsward, 21 maart 2012 - Op de eerste dag van de lente werd op verschillende plaatsen weer boomplantdag georganiseerd. In Bolsward was die eer toebedeeld aan de kinderen van de basisschool de Blinker die in de omgeving van hun school de nodige bomen aan de grond mochten toevertrouwen. Wethouder Wigle Sinnema was erbij. Zijn rol beperkte zich tot toekijken en bemoedigend toeknikken.

Invulling Wet WnV samen met Empatec

Sneek, 21 maart 2012 – Súdwest-Fryslân gaat de invoering van de Wet Werken naar Vermogen per 1 januari 2013 oppakken samen met de gemeente De Friese Meren i.o., deelnemende gemeenten ISD Noardwest Fryslân en Empatec. ’De nieuwe wet geïntegreerd uitvoeren is financieel voordeliger èn de sociale doelstellingen kunnen hierdoor beter worden gerealiseerd”, aldus wethouder Sjoerd Tolsma. Door afbouw van de Sociale Werkvoorziening krijgt Empatec meer ruimte om mensen in de Wet Werken naar Vermogen te begeleiden.

Front theater Sneek krijgt vorm

theaterSneek, 21 maart 2012 - Het front van Theater Sneek aan de Westersingel begint vorm te krijgen. De 'dansende' lijnen zoals de architect die gedacht had, zie je al wat terug. Binnen afzienbare tijd kunnen de schuttingen worden weggehaald en krijgt de Westersingel de oude allure terug.

Van de Lageweg-Deinum 100 jaar

Sneek, 21 maart 2012 – Vandaag viert mevrouw G. van de Lageweg-Deinum uit Workum haar 100-ste verjaardag. Burgemeester Hayo Apotheker brengt in verband daarmee mevrouw Van de Lageweg een bezoek Nij Marienacker om haar persoonlijk en namens het gemeentebestuur te feliciteren.

Súdwest-Fryslân wil moderner minimabeleid

Sneek, 21 maart 2012 – Súdwest-Fryslân gaat een moderner minimabeleid ontwikkelen. Daarbij behoren het invoeren van een kortingspas, het bevorderen van de samenwerking tussen vrijwilligersorganisaties, pro-actief voorlichting geven, een snelbalie voor aanvragen minimabeleid, geen bewijsstukken meer van inkomsten en uitgaven van de cliënt en voorbedrukte aanvraagformulieren. Dat blijkt uit de notitie “Op weg naar een moderner minimabeleid” die het college heeft vastgesteld.

ChristenUnie wil onderzoek brug Sneek

Sneek, 20 maart 2012 – De ChristenUnie wil dat er een onderzoek komt naar de renovatiemogelijkheden van de Sneker Zwettebrug. De klassiek ogende ophaalbrug naast de Oosterkerk is gebouwd in de Amsterdamse stijl. De brug kan al enige jaren niet meer bediend worden en scheepvaart van de Zwette naar de stadsgracht is dus niet meer mogelijk. Het is de vraag evenwel of de bestaande brug opgeknapt moet worden. Misschien is een wat hogere, vaste brug een beter alternatief. De bouwkosten zijn misschien wel iets hoger, maar de onderhoudskosten zijn veel lager, aldus Peter Walinga van de fractie. Maar als het even kan dan wel een vaste brug met de huidige karakteristieke bovenbouw.

Hockeyclub heeft nieuwe hoofdsponsor

smhcSneek, 20 maart 2012 – SMHC, de Sneeker Mixed HockeyClub, kent met ingang van het nieuwe seizoen een nieuwe hoofdsponsor. Rabobank Sneek-ZuidwestFriesland heeft zich voor drie jaar aan de club verbonden. De Rabobank draagt ook bij aan hockeyclinics plus een regionaal jeugdhockeytoernooi. Rabobank wordt shirtsponsor van de goed presterende SMHC-teams Dames 1 en Heren 1, beide staan op dit moment aan kop in de competitie. Ook meisjes B1 wordt door de bank gesponsord. Bij de ondertekening van het sponsorcontract kreeg voorzitter Ton Plomp (rechts) een klok voor het nieuwe clubhuis uit handen van Robert Kliphuis, directiesecretaris bij Rabobank Sneek-ZuidwestFriesland.

Sneker betrapt in hennepkwekerij Rijs

Rijs, 20 maart 2012 – Bij de ontmanteling van een weedkwekerij aan de Mientwei in Rijs is een 41-jarige Sneker betrapt. 400 weedplanten met bijbehorende kweekapparatuur zijn in beslag genomen en vernietigd. Ook bleek dat de stroom voor de kwekerij illegaal ‘afgetapt’ werd.

Sandor van der Heide terug bij ONS Sneek

Sneek, 20 maart 2012 – Sandor van der Heide keert na vijf jaar terug bij ONS Sneek. Hij verlaat Cambuur waar hij onder contract stond en koppelde aan zijn activiteiten van assistent trainer bij ONS Sneek ook het spelerschap. Verder blijft keeper Ivan Landlust voor ONS Sneek uitkomen. Landlust keept dit seizoen de bekerwedstrijden voor ONS Sneek en maakt daar grote indruk.

DVD van carnavalsmis

Sneek, 20 maart 2012 – Van de carnavalsmis die op 18 februari in de St. Martinuskerk in Sneek is gehouden, zijn opnamen gemaakt. Daaruit heeft de videoclub Windjammer een DVD samengesteld. Aan deze bijzondere dienst, waarin pastoor Peter van der Wijde voorging en al zingend een preek hield in een rapstijl, werkten ook mee het LUS koor, de koren Intermezzo en Femme Pur Sang en zorgde de groep T-Brass voor de muzikale ondersteuning. Wie meer wil weten over de DVD kan contact opnemen met Rients Jorna, 06-44704236 (rientsjorna@hotmail.com).

Volle kerk bij Martinimix

martinimixSneek, 19 maart 2012 – Een bijna volle kerk zondagmiddag bij het jaarlijkse Martinimix-concert dat Rotary Sneek organiseerde in samenwerking met Anne Oosterhaven en het Centrum voor de Kunsten en Ritmyk. Alle orkesten en koren plus enkele solisten van het Bogermancollege presenteerden zich aan een enthousiaste zaal. De opbrengst is nog niet exact bekend, maar wel dat de Hospice in Sneek een financiële opsteker kan verwachten.

PvdA SWF wil vergoeding vrijwilligerswerk

Sneek, 19 maart 2012 – Mensen met weinig kansen op werk zouden vrijwilligerswerk tegen een vergoeding moeten gaan doen. ‘Dat levert niet alleen vrijwilligers op voor zorg, sport en cultuur, maar helpt ook armoede en sociale uitsluiting tegen te gaan’, aldus raadslid Johan Feenstra van de PvdA. Hij wil hier donderdagavond in de gemeenteraad een voorstel voor indienen. Hij denkt dat het mes aan twee kanten snijdt: er komen meer vrijwilligers en de mensen die het betreft, komen uit het sociale isolement.

Super Opkikkerdag voor Gijs Dantuma (5)

brandblussenbrandweermensenSneek, 19 maart 2012 – Het was zaterdag een super (opkikker)dag voor Gijs Dantuma en zijn familie. Op uitnodiging van de stichting Opkikker waren zij in de Eemhof. Daar beleefden ruim 55 gezinnen met een langdurig ziek kind een dag vol plezier. De pedagogische en maatschappelijk medewerk(st)ers van het ziekenhuis waar Gijs onder behandeling is, vonden dat hij én zijn gezin wel een ‘Opkikker’ konden gebruiken. Ze mochten een brand blussen als een echte brandweer, een ritje maken in Amerikaanse politiewagens met sirene, op de foto met onze levensgrote kikker, van deftige hapjes genieten als prins in een echt kasteel, vliegen in een helikopter en als afsluiting een feestelijk concert bijwonen!

Inbraken in Sneek en Workum

Sneek, 19 maart 2012 – Er is dit weekeinde ingebroken in woningen in Sneek en Workum. In een woning aan de Sneker Lemmerweg werd een ruit van de balkondeur ingeslagen waarna onder andere een fotocamera, een spelcomputer en enkele horloges werden weggenomen. In Workum werd in de nacht van vrijdag op zaterdag de achterdeur van een woning aan de Noard opengebroken waarna een laptop werd gestolen. Daarnaast werd zaterdagnacht in Bolsward een zilvergrijze motor van het merk Yamaha met kenteken MN-RD-59 uit een garage aan de Schoolstraat weggehaald. De deur werd daar open gebroken.

Man in woning aangehouden voor bedreiging

Sneek, 19 maart 2012 - In een woning aan de Prins Hendrikkade is zondagavond de 58-jarige bewoner aangehouden. Hij had kort daarvoor om onduidelijke reden een 26-jarige vrouw die bij hem in de woning was met een mes bedreigd.

Sneeker Middag wel eens drukker bezocht

sneeker middagSneek, 19 maart 2012 – De derde editie van de Sneeker Middag in Café Vellinga, ditmaal niet door Wiebe Dooper maar door Stella van Gent georganiseerd, was wat minder druk bezocht dan eerdere afleveringen. Maar het programma was er niet minder gevarieerd door. Naast dichters en schrijvers was er ook veel muziek. Bijvoorbeeld the Gypsy Project. Deze virtuoze Sneker gitaristen visten in de vijver van het reportoire van Django Reinhart. Hoogepunt was zeker het optreden van de vijftienjarige zangeres Ninke de Vries. Zij zong en speelde spatzuiver liedjes van onder meer eigen hand. (Foto Anske Smit)

NL-Doet zit er weer op

nl doetapothekerSneek, 19 maart 2012 – NL Doet zit er voor dit jaar weer op. De dag waarop vrijwilligers de handen extra uit de mouwen steken en even in de spotlights van de publiciteit komen te staan (met name de pommeranten) heeft ook in Súdwest-Fryslân burgemeester en wethouders in actie gebracht. Burgemeester Hayo Apotheker begeleidde bijvoorbeeld een feestelijke middag van het Thuishotel/Thuiszorg Zuidwest Friesland.

Duitser verdronken in Stavoren

Sneek, 18 maart 2012 - Zaterdagmorgen is het lichaam van een 46-jarige man uit Essen (Duitsland) in het water bij het Suderstrand gevonden. Waarschijnlijk is de man de nacht ervoor van boord gevallen en verdronken. Een 49-jarige plaatsgenoot belde de politie.

Jongens gooien bij Waterpoort met stenen

Sneek, 18 maart 2012 – Vier knapen, afkomstig uit Sneek (15, 17 en 19 jaar) en Kortehemmen (15) zijn vannacht bij de Waterpoort aangehouden. Zij hadden achter de Waterpoort over een lengte van een paar meter de stenen uit de straat gehaald. En vervolgens waren ze met die stenen gaan gooien. Dat was gezien en doorgegeven aan de politie. Het viertal is voor nader onderzoek de cel ingegaan.

Winkeldief aangehouden na Burgernetactie

Sneek, 18 maart 2012 – Een 24-jarige man (woonplaats onbekend) is zaterdagmiddag aangehouden na een burgernetactie. Rond vijf uur kwam een melding binnen dat twee mannen in een winkel aan de Oosterdijk goederen hadden gestolen. Het signalement werd via Burgernet verspreid. Een deelnemer van Burgernet zag een van de mannen in het Swettebos lopen. Hier werd hij aangehouden. De tweede verdachte werd niet meer aangetroffen.

Sneker verliest wikkel met speed

Sneek, 18 maart 2012 – De nieuwsgierigheid van een 21-jarige Sneker is hem duur komen te staan. Toen de politie vannacht de auto van een bekende controleerde, viel een wikkel met speed uit zijn jaszak. De man werd prompt gearresteerd.

Man met geweer in Sneek aangehouden

Sneek, 16 maart 2012 – In de Derde Woudstraat is donderdag een Sneker (27) aangehouden die met een geweer rondliep. Rond acht uur kwamen daarover meerdere meldingen binnen. Toen de agenten arriveerden was de man een woning binnen gegaan, maar hij kwam weer naar buiten toen hij de agenten zag. Hij werd onmiddellijk aangehouden. In de woning werden een geweer en een mes gevonden.

IJlster aangehouden voor poging tot moord

IJlst, 17 maart 2012 – Een 55-jarige IJlster is aangehouden op verdenking van bedreiging en poging tot doodslag c.q. moord. Zijn 24-jarige zoon moet zich vandaag aan het bureau melden en wordt voor dezelfde verdenking aangehouden. Rond zes uur vrijdagmiddag meldde een 17-jarige IJlster dat hij achterna gezeten werd door zijn buurman waarmee hij al enige tijd in onmin leeft. Het tweetal probeerde hem met de auto aan te rijden. Nadat ze uitgestapt waren, wilden ze hem schoppen en slaan. De knaap verloor zijn evenwicht en viel, waarbij hij zijn pols kneusde. De vader was na een telefoontje van zijn zoon naar IJlst gereden en zag hem op de Zuidwesthoekweg staan. Hij stopte en kort daarna stopte ook een auto met daarin de buurman en zijn zoon. Zij stapten uit en bedreigden de 17-jarige en zijn vader. Toen gezegd werd dat de politie ook gewaarschuwd was, gingen zij er vandoor. De buurman werd even later in zijn woning aangehouden.

Vrouwen gepakt na winkeldiefstallen Franeker

Sneek, 17 maart 2012 – Twee vrouwen (33 en 37 jaar, woonplaats onbekend) zijn vrijdagmiddag op de Jousterkade in Sneek aangehouden op verdenking van winkeldiefstallen bij een apotheken en een drogisterij in Franeker. Deelnemers aan een Burgernetactie herkende vrouwen die hij in Sneek zag lopen en alarmeerde de politie. Die hield de vrouwen aan en bracht ze over naar het bureau. Zij werden voor nader onderzoek ingesloten. Een derde vrouw die bij de diefstallen betrokken was, werd niet aangetroffen.

Sneker gewond bij fietsen Raerd

Sneek, 17 maart 2012 – Vrijdagmiddag rond vijf uur is een fietser (60) uit Sneek gewond geraakt op de Snitserdyk bij Raerd. De fietser maakte een stuurbeweging naar links op het moment dat hij een tegemoetkomende tractor passeerde. De 47-jarige tractorbestuurder kon hem niet meer ontwijken. Het slachtoffer werd met een hoofdwond per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

Tussen Hemdijk en Klif over
landschap Zuidwest-Friesland

Westhem, 16 maart 2012 – Na afloop van een studiemiddag voor ondernemers over het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân, is donderdagmiddag in de Pôllepleats bij Westhem het boek ‘Tussen Hemdijk en Klif’ van Meindert Schroor gepresenteerd. Drie ambassadeurs voor het Nationaal Landschap kregen een eerste exemplaar: Jan de Vries uit Koudum (staand voor het scherm rechts van Jannewietske de Vries), Geartsje Postma-Krikke uit Arkum (stand links) en Jan Tijsma uit Oudemirdum (tweede van links). De laatste maakte ook de foto’s voor dit door de Afûk uitgegeven boek. Plattelânsprojekten Zuidwest-Fryslân startte in het najaar van 2011 met een cursus voor ondernemers in het gebied. Met deze cursus leren ondernemers meer over de kwaliteiten van het gebied.

Sportstimuleringsprijs voor Maria Poiesz

Offingawier, 16 maart 2012 - De Friese sportstimuleringsprijs is dit jaar toegekend aan de sportvrijwilliger van het jaar. Maria Poiesz, multifunctioneel instructrice aangepaste sporten, ging er met deze prestigieuze prijs vandoor, uitgereikt door Riemer van der Velde en Saakje Mulder, directeur van Sport Fryslan tijdens het Sportgala Fryslân dat gisteravond in Heerenveen werd gehouden.

Man met geweer in Sneek aangehouden

Sneek, 16 maart 2012 – In de Derde Woudstraat is donderdagavond een Sneker (27) aangehouden die met een geweer rondliep. Rond acht uur kwamen daarover meerdere meldingen binnen. Toen de agenten arriveerden was de man een woning binnen gegaan, maar hij kwam weer naar buiten toen hij de agenten zag. Hij werd onmiddellijk aangehouden. In de woning werden een geweer en een mes gevonden.

Burgemeestersprijs voor Arno Brok

Sneek, 16 maart 2012 - Arno Brok, de voorganger van Hayo Apotheker als burgmeester van Sneek, is uitgeroepen tot burgemeester van het jaar 2012. Brok kreeg de onderscheiding voor het vele werk op het gebied van samenwerking, het thema waarop de gemeenten hun kandidaten konden nomineren. Op Radio Rijmond reageerde hij redelijk nuchter: 'Dit soort prijzen is voor oude mannen of vrouwen. Ik ben 43', verzucht hij. 'Ik vind het wel heel lief bedoeld, maar ik ken zoveel mensen waarvan ik denk dat die de prijs hadden moeten krijgen.'

18 Jaar + TBS voor moordenaar Partuurstraat

Sneek, 16 maart 2012 – Achttien jaar en TBS is geëist tegen de man die vorig jaar juni in de Partuurstraat in Sneek de 27-jarige Aswintha Dijkstra (27) met zeventien messteken om het leven bracht. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man zijn ex-schoonzuster met voorbedachten rade. De man zelf beweerd dat hij geen plannen had om haar te vermoorden. Hij was op zoek naar zijn kinderen. Deze waren echter niet in de woning aanwezig. De dag voor de moord had hij in Jislum een caravan in brand gestoken. Hij dacht dat die van de vriend van zijn ex was, maar vergiste zich. Twee mensen die er sliepen konden het vege lijf redden. De man vluchtte na de moordpartij via Denekamp naar België, waar hij snel werd aangehouden en overgedragen aan de Nederlandse justitie.

1400 Leerlingen op
oriëntatiedag tweedejaars vmbo’ers

orientatiedagSneek, 16 maart 2012 – Meer dan 1400 vmbo’ers uit heel Friesland kwamen deze week naar de PSO-dag (praktijksectororiëntatie-dag) voor tweedejaars vmbo-leerlingen op ROC Friese Poort in Sneek. De leerlingen gingen met een stempelkaart langs de diverse opleidingen. Daar konden ze actief kennis maken met verschillende beroepen/opleidingen in de techniek, bouw, gezondheidszorg, welzijn, zakelijke dienstverlening, handel en ict, horeca en maritiem.

Vaarroute over Westhem kansrijk

Sneek, 16 maart 2012 – Een vaarroute over Westhem in het kader van het project elektrisch varen is kansrijk. De meest kansrijke route voor herstel is de vaarroute van de Bolswarder Trekvaart richting Westhem en Oudega, aldus gedeputeerde Jannewietske de Vries tijdens de voorjaarsbijeenkomst van de Recreatieve Organisatie Fries Merenland. De te realiseren route voert door een stiltegebied van kleine meertjes. De opening van de vaaroute zou een opsteker zijn voor de dorpen Wolsum, Westhem en Blauwhuis. De provincie wil graag meewerken aan de realisatie van de route maar dat hangt mede af van de medewerking van gemeente Súdwest-Fryslân en Wetterskip Fryslân.

Windjammer presenteert film en festival

Sneek, 16 maart 2012 – Op 29 april gaat de korte speelfilm ‘Tweestrijd’ van Videoclub Windjammer in de Spil in Sneek in première. Naast de film zelf, wordt ook de zogeheten ‘making-of’ met een paar bloopers vertoond. Voorzitter Annet Lutz gaat in gesprek met regisseur Sietze de Jong en de acteurs en actrices. Verder kan Videoclub Windjammer voor de vierde maal het Nationaal Amateur Speelfilmfestival organiseren. Dat gebeurt op 14 oktober 2012.

Het kan nog beter met binnenstad Sneek

walrusburgersSneek, 15 maart 2012 – Sneek moet niet tevreden zijn met een 7,5 als rapportcijfer, maar streven naar minimaal een 8,5. Die opdracht gaf marketingman Jos Burgers uit Oisterwijk woensdagavond de volle zaal van de Walrus mee. De Vereniging van Sneeker Zakenlieden had hem uitgenodigd om de aftrap te geven voor de campagne ‘beste binnenstad van Nederland’. Twee keer tweede worden is mooi, maar er telt maar één plek: de eerste. Op humoristische wijze gaf Burgers de nodige tips. De bijeenkomst krijgt voor de zakenlieden nog een vervolg, maar daar moet wel voor betaald worden. De kost gaat voor de baat uit, nietwaar. Burgers vatte het allemaal samen onder de afkorting a, b, c oftewel aandacht, begrip en compliment. De aandacht was er de hele bijeenkomst, het begrip liet nog wel eens te wensen over en de complimenten kreeg hij na afloop zeker.

Fietser gewond na aanrijding Tirns

Tirns, 15 maart 2012 – Bij een ongeval woensdagmiddag rond half twee is een 77-jarige fietser uit Bolsward gewond geraakt. Een 47-jarige automobiliste uit Bolsward, die uit de richting van Ysbrechtum de kruising naderde, zag de man aan komen fietsen. Zij verkeerde in de veronderstelling dat hij zou stoppen op de splitsing maar op het laatste moment fietste hij nog voor haar langs. Een aanrijding was niet meer te voorkomen. De man is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Rijbewijs Sneker bromfietser ingenomen

Sneek, 15 maart 2012 - In de nacht van woensdag op donderdag is het rijbewijs ingevorderd van een 42-jarige bromfietser uit Sneek. Agenten controleerden de man toen hij vlakbij het bureau vanaf de Lemmerweg de Scherhemstraat in reed. Na ademanalyse bleek dat hij een rijverbod van 8 uur moest hebben.

Brandstoftank en buitenboordmotor gestolen

Sneek, 15 maart 2012 – Tussen 1 februari en 14 maart zijn van een afgesloten terrein aan de Wattstraat een brandstoftank en een buitenboordmotor gestolen. De kabel van de toegangspoort is kapot geknipt waarna de spullen zijn weggenomen.

75 Voetjes in Workum en Makkum

Workum/Makkum, 15 maart 2012 – Na Sneek en andere plaatsen in de Zuidwesthoek is gisteravond in Workum en Makkum een ‘voetjesavond’. Daar controleerden politie samen met gemeente, woningcorporaties en dorpsbelangen woningen, schuren en auto’s. In Workum en Makkum werden 75 Voetjes achtergelaten als teken dat er iets niet klopte.

Brandweer Koudum heeft nieuwe boot

blusbootKoudum, 15 maart 2012 – Sinds gisteren heeft de post Koudum van de Brandweer Súdwest-Fryslân een nieuwe boot. De Buster XXL meet 6,35 bij 2,40 meter. Technisch bedrijf De Schiffart Grou leverde de extra grote Buster brandweerboot gisteren op. De boot is voor de post Koudum van het korps Súdwest Fryslân. Koudum had al een Buster als brandweerboot, maar die was te kort voor de golven op het grote water, zoals De Fluezen. De boot heeft een aanhangmotor van 115 PK en kan daarmee een snelheid van 65 km/uur halen. Veder is een speciale beugel gemaakt, zodat er een brancard van een ambulance in kan worden bevestigd. De stoel van de bijzitter wordt dan verplaatst zodat de ambulanceverpleger de patiënt kan begeleiden.

Plantein start werving leerlingen verzorgende

Sneek, 15 maart 2012 – Plantein is gestart met het aantrekken van nieuwe leerlingen verzorgende I.G. Uiteraard hoopt de zorgorganisatie uit Zuidwest-Friesland ook bij jongeren in trek te zijn als werkgever, zodat de zorg voor de toekomst gewaarborgd kan worden. Met een nieuwe, moderne opzet is de opleiding nu nog aantrekkelijker gemaakt. Deze bestaat uit een periode die op het beroep voorbereidt en aansluitend nog twee jaar leren en werken. Na deze opleiding komt de leerling in dienst en volgt de Topklas bij Plantein. In ongeveer een jaar wordt de leerling verder ingewijd in de zorgbranche en vindt verdere professionalisering en participatie in de kwaliteit van de zorg plaats. De kosten van de opleiding worden door Plantein vergoed.

Kimswerder betrokken bij metaaldiefstallen

Kimswerd, 14 maart 2012 – Met de aanhouding van drie Harlingers en een man uit Kimswerd (30) is een groot aantal koper-, roestvrij staal- en looddiefstallen opgelost. Deze vonden onder andere plaats in Arum en Witmarsum. De hoofdverdachte komt uit Harlingen en is via een DNA-hit bij de politie in beeld gekomen. De buit werd op een aanhangwagen overgebracht naar de woning van de Kimswerder en daar verder verwerkt voor levering aan handelaren in oud ijzer. Vermoed wordt dat het viertal veel vaker dergelijke diefstallen heeft gepleegd. De schade bedraagt enkele honderdduizenden euro’s.

Noord Ned. Tankopslag Sneek weer veilig

Sneek, 13 maart 2012 - De Noord Nederlandse Tank Opslag op het Sneker industrieterrein Houkesloot heeft zijn zaken weer op orde. Dat heeft de gemeente Súdwest-Fryslân staatssecretaris Joop Atsma meegedeeld. Gemeente en directeur Wijnand Luitjes van Ucon B.V., waar de NNT onderdeel van is, willen de staatssecretaris graag zelf laten zien hoe en een ander er nu voor staat. Na de ramp bij de Moerdijk bracht de bewindsman NNTO naar buiten als een van locaties waar het nodige aan mankeerde. Het bedrijf heeft tot nu toe 2 miljoen euro geïnvesteerd in verbeteringen. Het is nu zover, aldus wethouder Maarten Offinga (handhaving), dat de brandweer geen stopzetting of sluiting van het bedrijf kan bevelen. Gesprekken met de brandweer gaan nu nog over hoe het nog beter kan. Uit de inspectierapporten van 2 september en 22 december is gebleken dat de Noord Nederlandse Tankopslag het Veiligheidsbeheerssysteem voldoende heeft verbeterd. Op het terrein ligt gemiddeld 4 miljoen liter dieselolie opgeslagen.

ONS wint bekerduel van SWZ Boso Sneek

Sneek, 14 maart 2012 - ONS heeft gisteravond op het sportpark Tinga het bekerduel tegen Sneek Wit Zwart Boso Sneek gewonnen met 0-2. De doelpunten werden gemaakt door Chris de Wagt die een voorzet van rechts inkopte. In de 66ste minuut zorgde Ale de Boer, wederom met een kopbal, voor 0-2. De belangstelling voor de Sneker derby was groot.

Bolswarder rijdt 59 km te snel

Nijland, 14 maart 2012 – Een Bolswarder (37) kan een zware boete tegemoet zien. Hij reed dinsdagavond ter hoogte van Nijland 179 km/u waar 120 km/u is toegestaan.

JAMEIMY in Theater Sneek bijna uitverkocht

repetitieklaasje postmaSneek, 14 maart 2012 - De reeks voorstellingen van de nieuwe theaterproductie van Klaasje Postma ‘JAMEIMY ’, die van dinsdag 3 tot en met zaterdag 7 april in Theater Sneek staat, is bijna uitverkocht! Voor drie van de vijf voorstellingen, waaronder de wereldpremière op vrijdag 6 april, zijn er geen kaarten meer te krijgen. Voor de voorstellingen op dinsdag 3 en zaterdag 7 april zijn er nog enkele kaarten beschikbaar. Boven een repetitiefoto van Jan Bensliman.

Laptop buit bij inbraak in IJlst

IJlst, 14 maart 2012 – Er is dinsdagavond tussen half acht en half twaalf ingebroken in een woning aan De Pream in IJlst. Aan de achterzijde was een raam opengebroken waarna de hele woning overhoop gehaald was. Hierbij verdween in ieder geval een laptop.

Politie: let op Engelse klusjesmannen

Sneek, 14 maart 2012 – De politie waarschuwt op voorhand voor Engelse klusjesmannen die diverse klussen aanbieden zoals het asfalteren van een oprit. Bij de politie komen regelmatig vragen en klachten binnen over de mannen. Vaak wordt niet geleverd wat afgesproken is of de kwaliteit van het werk is slecht, terwijl de rekening hoog blijkt te zijn.

Bolswarder vindt eerste ei Gaasterlân-Sleat

Sneek, 14 maart 2012 – Wiebe Anton Palstra uit Bolsward heeft maandag het eerste officiële kievitsei van de gemeente Gaasterlân-Sleat gevonden. Dat gebeurde rond half vijf ’s middags in een weiland nabij Kolderwolde. Burgemeester Hoornstra heeft gisterochtend het ei in ontvangst genomen.

Internationale duurzaamheid op Friese Poort

studentenSneek, 14 maart 2012 – ROC Friese Poort heeft een delegatie internationale gasten welkom ontvangen die hier in het kader van het thema Duurzaamheid waren. Turkse, Hongaarse, Poolse, Italiaanse, Duitse en Slowaakse studenten en begeleiding bezochten onder andere het gemeentehuis van Sneek waar ze werden ontvangen door wethouder Wigle Sinnema en een inleiding kregen over de duurzaamheidsprojecten in Harinxmaland en Noorderhoek in Sneek. Onder de naam Plus Energy House (PEH) werd van de deelnemers gevraagd om te kijken naar het ontwerpen van een duurzaam woonhuis. De invulling die hieraan gegeven wordt is voor elk land verschillende, doordat er andere middelen en behoeften bestaan.

Eerste kievitsei 'gelotterd' en goed bevonden

kievitseiSneek, 13 maart 2012 - Het eerste Súdwest-Friese kievitsei van 2012 is maandag 'gelotterd' en in orde bevonden. De trotse vinder, Rouke de Jager (26) uit Sneek, had het kleinood zorgvuldig verpakt in watten en tupperwarebakje. Hij vond het eitje zondag tussen Sibrandabuorren en Scharnegoutum rond half drie 's middags. De Jager is niet zomaar een 'ljipaaisiker'. Hij behoort tot het selecte gezelschap van de 'Ald Hy Tersoal' en dus kon burgemeester Hayo Apotheker er vanuit gaan dat alles precies volgens de regels was gegaan.

Recreatiecentrum Sneek de beste

rcsSneek, 13 maart 2012 – Recreatiecentrum Sneek behaalde gisteren de duurzaamheidsprijs van het Koplopersproject A7 Westergo Duurzaam Ondernemen. De verhuurder van sloepen, campers en ligplaatsen op het Ges in Sneek was dertien bedrijven en gemeenten de baas. Bert en Liesbeth de Jonge kregen de prijs toegekend omdat zij in 2011 zijn begonnen met verhuur van elektrische boten vanuit de binnenstad Sneek, een grote maatschappelijke betrokkenheid hebben, een energieneutraal bedrijfspand en kantoor hebben gerealiseerd en duurzame ambities gericht op de toekomst hebben getoond. De prijs werd uitgereikt tijdens een bijeenkomst in het Van der Valk hotel.

Wethouder geeft startsein Himmeldei

himmeldei

Nijhuizum, 12 maart 2012 – Nijhuizum bij Workum was zaterdagmorgen uitgelopen om mee te helpen bij de Himmeldei die ook in Súdwest-Fryslân gehouden werd. Tegelijkertijd werd samen met wethouder Leo Pieter Stoel een nieuw bord geïntroduceerd waarmee bezoekers werden gewezen op de website van het dorp. In de hele gemeente gingen zaterdag een 1250 mensen op pad om zwerfvuil te verzamelen.

Eerste 'ljipaai' SW-Fryslân

Sneek, 12 maart 2012 - Het eerste kievitsei van Súdwest-Fryslân is gisteren gevonden door Rouke de Jager (26) uit Sneek. Hij vond het eitje tussen Sibrandabuorren en Scharnegoutum rond half drie 's middags. Vanmiddag wordt het eitje aangeboden aan burgemeester Hayo Apotheker.

Jutrijper raast over Prinses Hendrikkade

Sneek, 12 maart 2012 - Zondagmiddag heeft een 32-jarige motorrijder uit Jutrijp in Sneek een bon gekregen voor gevaarlijk rijgedrag. Agenten zagen hem met hoge snelheid over Prins Hendrikkade (30 km zone) in de richting van de Jousterkade rijden. De man maakte daarbij met zijn motor zeer veel toeren. Getuigen maakten hem op zijn rijgedrag attent, maar hij reageerde daar niet op.

Voorlichting SW-Fryslân krijgt Leaden Piip

Sneek, 12 maart 2012 – Naast de Fryske Parsepriis, die dit jaar werd toegekend aan Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling, is ook de Leaden Piip uitgereikt. De Leeuwarder journalisten wilden daarmee ‘voorlichters die de vrije nieuwsgaring met grote vasthoudendheid belemmeren’ ‘eren’. In de jury zat naast de Omrop Fryslân onder meer bekende Eric Ennema FD-medewerker Patrick van ’t Haar die, volgens insiders, de voorlichters in Sneek soms tot wanhoop drijft met een bombardement aan verzoeken om inlichtingen. De Pers-prijs was sinds 2008 niet meer uitgereikt.

Angélique Jorna in voorronde 538 War Child

jornaSneek, 12 maart 2012 - Angélique Jorna uit Sneek (vroeger Bolsward) zingt donderdag 15 maart op het ‘538 voor War Child’-podium op het Waagplein in Leeuwarden. Zij is met 55 andere zangtalenten doorgedrongen tot de voorrondes van deze Radio 538 talentjacht. Haar selectie kwam tot stand nadat zij een demo op de website van Radio 538 had geplaats.

Claus en De Vries op Fryske Proazajûn

marga clausSneek, 12 maart 2012 – It wie mar goed dat de Fryske proazajûn net yn de Martinitsjerke lyk as wenst by SCEM, mar yn Theater Sneek hâlden waard. Yn de grutte tsjerkeromte waarden de goed 25 besikers weirekke. No koenen de skriuwster Claus en de skriuwer De Vries noch kontakt mei it publyk hâlde. Dúdlik wie dat frou Claus teatersealen net wend is, sy frege de technyk de sealljochten op te dwaan omdat se it publyk net sjen koe. En doe sei se narrich: ‘ik sjoch jimme noch net, no lit dan ek mar’. As wie it de minsken harren skuld dat soks yn in teater it gefal is. De Vries gie der profesjoneler mei om, hy spile net ûnfertsjinstlik noch in part fan in ienakter fan Tsjechov.

sietse de vries

Diamanten huwelijk De Zee-Bangma

Sneek, 12 maart 2012 – Vandaag is het zestig jaar geleden dat Willem de Zee en Jetske Bangma in het huwelijksbootje stapten. Burgemeester Apotheker zal het echtpaar uit Makkum vandaag feliciteren met dit huwelijksjubileum. Willem de Zee (81) is geboren in Sneek; Jetske Bagma (81) in Bolsward. Zij hebben drie kinderen gekregen.

300 Toeschouwers bij 1ste Sneker Boksgala

Sneek, 12 maart 2012 - Ruim 300 toeschouwers hebben zondag het eerste Sneker boksgala bijgewoond bij Sportclub F en F The Inner Way in Sneek. Dit evenement was een initiatief van Sneker bokstrainer Tjeerd Bakker samen met de twee andere Sneker boksclubs, Gym De Leeuw en Trimboksclub Punch. Er werden negen partijen gebokst van ieder drie maal twee minuten. De verschillende partijen werden gewonnen door Murk Hoogma (Punch, tweemaal), Ferenc Soepboer (F en F The Inner Way), Jelle de Jager (De Leeuw), Jordy de Gooijer, Jerom Meinen (De Leeuw), Bas Dijkstra (De Leeuw) en Jeroen Kuiterman (F en F). Siebren Bultsma versus Jurgen Kuiterman (beide Sportclub F en F) eindigde gelijk.

Lourens Touwen nieuwe directeur Marrekrite

touwenSneek, 12 maart 2012 - Het Algemeen Bestuur van Recreatieschap De Marrekrite heeft Lourens Touwen (46) aangesteld als nieuwe directeur. Hij volgt per 1 mei Jack van den Berg op, die met pensioen gaat. Touwen is een organisatiebouwer die de afgelopen jaren actief geweest is zowel in het bedrijfsleven als binnen de overheid. Daarnaast is hij in de watersportwereld geen onbekende. Hij restaureerde twee tjalken en woonde zestien jaar met zijn gezin aan boord. Afgelopen zomer was hij vanuit Stichting De Boadskipper één van de aanjagers van ‘De boat giet oan!’.

Politieauto's beschadigd bij achtervolging

Sneek, 11 maart 2012 - Bij een achtervolging zijn vannacht twee politieauto's beschadigd. Een nog onbekende automobilist verdween met grote snelheid uit Sneek richting Hommers en vervolgens naar Heeg en terug naar Nijesyl. Mensen moesten wegspringen omdat ze anders door de auto geraakt werden. Nadere informatie ontbreekt verder.

Geboeide man spuugt naar agenten

Sneek, 11 maart 2012 – Rond half negen zaterdagavond is in Sneek een 27-jarige inwoner van Emmeloord aangehouden voor bedreiging en belediging. Hij bedreigde in een horecagelegenheid aan de Gedempte Pol een 22-jarige inwoonster van Sneek. Agenten waren hier getuige van en hielden hem aan. Hij verzette zich en schopte naar de agenten. Nadat hij geboeid was, spuwde hij naar één van de agenten. Hij is voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau.

Brand in binnenstad Sneek

brand grootzandSneek, 10 maart 2012 - Er heeft vanmorgen brand gewoed boven een winkel in de Sneker binnenstad. In een pand op de hoek van het Grootzand met de Scharnestraat stond boven de winkel met Turkse producten een slaapkamer in brand. Gezien de kwestbaarheid van de omgeving was de brandweer met groot materieel uitgerukt. In eerste instantie was sprake van een schoorsteenbrand, maar dat bleek niet het geval. Zoals op de foto van Jan Douwe Gorter te zien is, was de rookontwikkeling groot. De slaapkamer brandde volledig uit, de rest van het pand liep rook- en waterschade op. De oorzaak is nog niet bekend.

BOSO B.V. nieuwe hoofdsponsor ONS

Sneek, 10 maart 2012 - Met ingang van het komende seizoen wordt BOSO B.V. de nieuwe hoofdsponsor van zaterdaghoofdklasser ONS Sneek. BOSO B.V. wordt de opvolger van Rooth Multiservice B.V. die na zeven jaren er mee stopt. BOSO B.V. gaat de vereniging in zijn volle breedte ondersteunen. Zo ondersteunt het bedrijf onder meer de ambities van de jeugdafdeling en het Internationale Jorn Feenstra Toernooi actief. Afgelopen vrijdag spraken de leden van ONS Sneek massaal hun steun uit voor de presentatie en de voorstellen van het bestuur van ONS Sneek en voor de enorm positieve insteek van de toekomstige hoofdsponsor Sietze van der Krieke. De naam van de sponsor zal ook in de clubnaam naar voren komen. ONS Sneek is zeer verguld BOSO B.V. als nieuwe hoofdsponsor voor de komende jaren te kunnen presenteren en spreekt de hoop uit dat de samenwerking beide partijen veel plezier zal brengen, aldus de persverklaring. Zoals bekend is BOSO ook hoofdsponsor van Sneek Wit Zwart.

Inbraak in Koperslagersstraat

Sneek, 10 maart 2012 – Er is in de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken in een bedrijfspand aan de Koperslagersstraat op bedrijventerrein de Hemmen in Sneek. Na aan de achterzijde van het pand een rolluik open gebroken te hebben, namen de dieven gereedschap en koptelefoons als buit mee.

Halve finale voorlezen met veel publiek

voorlezenSneek, 9 maart 2012 - In een volle Scholtenzaal van de Bibliotheek in Sneek werd donderdagavond de halve finale van het Friese voorleeskampioenschap gehouden. Ouders en belangstellenden luisterden gespannen naar wat in de grote stoel gepresteerd werd en later naar wat de jury er van vond. Op de foto leest Birgit Haitema voor uit Erst Jan en Snabbeltje, geschreven door Jaap ter Haar.

Pleidooi voor Lytse Marrenplan Bolsward

Bolsward, 9 maart 2012 – In een brief aan het college wordt gepleit voor de uitvoering van het zogeheten Lytse Marrenplan in de omgeving van Bolsward. Het gebied Laerd en Saerd dat ooit een woonbestemming had, zou moeten veranderd in een natuur en recreatieplan. De gemeenteraad van Bolsward gaf Súdwest-Fryslân een bruidschat mee van 100.000 euro voor de planontwikkeling. ‘We zijn in Bolsward dan ook teleurgesteld,dat het zo stil is rondom ons initiatief en constateren dat bij het aanwijzen van provinciale fluisterbootvaarwegen de route Bolsward-Oudegaaster Brekken via een drietal meertjes, een essentieel onderdeel van het Lytse Marrenplan niet is opgenomen.” Aldus schrijven de initiatiefnemers Kerst Postma, Harold Visser Jo Hamburg in de brief aan het college en de raad.

Nieuwbouw op drie zorglocaties

Sneek, 9 maart 2012 - Zorginstelling Philadelphia en woningcorporatie Elkien gaat op drie plekken in Sneek nieuwe zorglocaties bouwen. Het betreft bestaande voorzieningen op het Marsdiep/Breewijd (de Loten), Rommestraat (Zwette) en Sloepstraat (Eiland). Eerst komt Marsdiep/Breewijd aan de beurt, waar voor 48 cliënten eigentijdse, toekomstbestendige woningen en ruimtes voor dagbesteding komen.

Zware Jongens naar Oostenrijk

zware jongensSneek/Makkum, 9 maart 2012 - Volgende week reizen de Zware Jongens af naar Oostenrijk. Het duo is gevraagd om op te treden in Westendorf. Tijdens de feestweek daar zullen de belangrijkste Nederlandse feestartiesten van dit moment optreden, onder andere Django Wagner, Marianne Weber, de Alpenzusjes, Peter Beense en de Lawineboys. Fokko Dam (Sneek) en Arie Kuipers (Makkum) staan dinsdag 13 maart op het podium van de Brixentalse feesttent. Zij hadden hits met onder meer 'Stil aan de overkant', 'Anton aus Tirol' en onlangs nog met de 'Bonnie Hoep'. Hun grootste feesthit is tot nu toe 'De Jodeljump'. (Foto Jelly Mellema)

IFKS weer op koers

Sneek, 9 maart 2012 – De IFKS ligt financieel weer op koers. De ledenvergadering zaterdag in Heeg krijgt van het bestuur te horen dat de schulden zijn weggewerkt en dat er een bescheiden reserve is opgebouwd. De schippers hebben gezamenlijk 20.000 euro bijeen gebracht. Verder zijn er nu naast hoofdsponsor Lasaulec twee subsponsoren, namelijk Douma Staal en Fryslân Marketing. De gemeenten Gaasterlân-Sleat en Súdwest-Fryslân geven een financiële bijdrage.

Verzet tegen verkorting watersportopleidingen

Sneek, 8 maart 2012 – HISWA Vereniging en andere organisaties in de watersport vinden dat het terugbrengen van de studieduur van alle MBO-opleidingen op niveau vier in Nederland vanaf september 2013 van vier naar drie jaar niet acceptabel. Minister Van Bijsterveldt van OCW heeft toegezegd de studieduur van deze opleidingen opnieuw te beoordelen. Dergelijke opleidingen worden ook door ROC Friese Poort verzorgd. De MBO-opleiding Meewerkend Watersportindustrie op niveau vier is nog niet opgenomen in de lijst van vierjaren opleidingen. Daarmee is de studieduur van deze opleiding nog onzeker. Later in het jaar wordt hierover een beslissing genomen.

FRO legt wensen neer bij politiek

froOffingawier, 8 maart 2012 - Woensdagmorgen heeft gedeputeerde Jannewietske de Vries aan boord van de Waterpoort uit handen van FRO–voorzitter Jan Koopmans het rapport ‘Rondvaartbedrijven in Friesland; een inventarisatie’ ontvangen. Dat gebeurde terwijl het schip was afgemeerd bij het paviljoen. In het rapport wordt gepleit voor meer voorzieningen in onder meer Workum en Stavoren. Ook wordt aandacht gevraagd voor de vuilwaterproblematiek. De voorzieningen voor de pleziervaart zijn niet geschikt voor rondvaartboten. Uit de cijfers blijkt dat de 27 Friese schepen jaarlijks goed zijn voor 120.000 passagiers en een besteding van meer dan 5 miljoen euro.

Hennepkwekerij ontmantelt

Sneek, 8 maart 2012 – Bedrijventerrein de Hemmen in Sneek is een geliefde plek voor hennepkwekers. Woensdagmiddag werd in een loods aan de Houtdraaierstraat een kwekerij ontmanteld. Dit nadat bij de politie anonieme tips waren binnengekomen. In de loods stonden 540 hennepplanten. Zowel de planten als de apparatuur werden in beslag genomen. De elektriciteit bleek illegaal afgetapt te worden. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Enige maanden geleden werd op hetzelfde bedrijventerrein een kwekerij opgerold.

Wethouder: Wie kan werken, gaat werken

IJlst, 8 maart 2012 - Wie een uitkering krijgt, maar wel kan werken, zal ook in Súdwest-Fryslân rekening moeten houden met een hardere aanpak. Wie kan werken, moet werken, liet wethouder Sjoerd Tolsma in de commissie Boarger en Mienskip doorschemeren. Dit uitgangspunt wordt ook ingegeven door het feit dat de gemeenten flink worden gekort op de uitkeringen. In SWF is volgend jaar maar 2,5 miljoen euro beschikbaar om 1600 werklozen aan een baan te helpen. Daarnaast is al afscheid genomen van 'buro's dy't de finansjeel folle better fan wurden binne as de minsken dêr't it om giet', aldus formuleerde VVD'er Sijmen Wijbenga het.

Kaalslag op het starteiland

starteilandOffingawier, 8 maart 2012 - Rigoureus worden momenteel zieke bomen van het starteiland in de Snitser Mar verwijderd. Ze zijn ziek en deze ziekte is zeer besmettelijk. Voor het watersportseizoen moet de kap achter de rug zijn. Er zullen nieuwe bomen worden geplant, zoals elzen en berken. Voor de zeilers heeft de kap een voordeel, er zullen geen onverwachte windschiftingen voorlopig voorkomen.

Sloop flat Furmerusstraat dit najaar

flatSneek, 7 maart 2012 - De blauwe Furmerusflat in Sneek gaat dit najaar tegen de vlakte, De dertig gezinnen die nog in het gebouw wonen, zullen dan ergens anders onderdak moeten hebben. De organisatie Carex, van wie de huidige bewoners een flat huren, heeft wethouder Gea Akkerman toegezegd dat er voor een oplossing wordt gezorgd. De twee andere flats blijven nog enkele jaren staan, maar worden wel meegenomen in de visie voor het gebied. Onzeker is nog of de provincie een bijdrage van 9 ton beschikbaar zal stellen. In de raadscommissie Doarp, Stêd en Omkriten kreeg voorzitter Jentsje Steringa een ‘petitie’ met de ‘handtekeningen’ van de niet aanwezige flatbewoners aangeboden.

Onduidelijkheid extra krediet volkstuinen

Sneek, 7 maart 2012 – Het is nog onduidelijk of de raad van Súdwest-Fryslân akkoord gaat met het voorgestelde extra krediet van bijna 400.000 euro voor de herinrichting van het gebied tussen de trimbaan bij de Furmerusstraat en de Christiaan Schotanusstraat. De commissie DSO trok fel van leer over de onverwachte kostenoverschrijding van bijna 50 procent. Wethouder Gea Akkerman kon weinig anders de voorgeschiedenis te schilderen en toe te geven dat het college te optimistisch was geweest over de voorgenomen inzet van werklozen. Op 22 maart zal er in de raad over worden gesproken.

Fietsroeier of roeifietser?

roeifietserSneek, 6 maart 2012 – Is dit nu een fietsroeier of een roeifietser? In ieder geval was deze dame druk bezig de buikspieren en de bijbehorende conditie stevig op peil te brengen. In haar eentje op een mistige middag gezien op de skeelerbaan van het Schuttersveld.

Houkeslootpromenade wordt Somerrakpromenade

Sneek, 7 maart 2012 – De actie van een aantal Snekers heeft succes gehad. De naam Houkeslootpromenade verandert in Somerrakpromenade. Op die wijze moet de naam van het water ‘Somerrak’, vanouds vanaf de hoek van het eiland bij de Oudvaart en de stadsgracht, niet in de vergetelheid geraken. De naam verwijst ook naar de buurt die in zo’n 50, 60 jaar geleden nog op die plek gevestigd was. Uit een enquête is gebleken dat 90 mensen voor Somerrakpromenade waren, 43 voor Houkeslootpromenade en 45 voor Zomerrakpromenade.

Vijf nieuwe woningen in Oudega

Oudega, 7 maart 2012 – Op de locatie van de voormalige basisschool Klaver Trije in Oudega komen vijf nieuwe woningen. Het college van Súdwest-Fryslân heeft dinsdag ingestemd met het voorontwerpbestemmingsplan 'Klaver Trije, De Wearen in Oudega'. Het plan was al opgenomen in het concept woningbouwprogramma. De nieuwbouw is mogelijk doordat de school kon worden verplaatst naar een nieuw gebouw aan de Tsjerkemar in Oudega.

Elfstedentocht voor statiegeld

Sneek, 6 maart 2012 - Stichting Ons Statiegeld (SOS) organiseert van 7 tot 10 maart een tour langs de elf steden om aandacht te geven aan de dreigende afschaffing van statiegeld op plastic flessen. Tijdens de tour tekenen de milieuwethouders van de zes gemeenten op de Elfstedenroute voor statiegeld. Volgens staatssecretaris Atsma kan het statiegeldsysteem wel worden afgeschaft. Wethouder Leo Pieter Stoel van Súdwest-Fryslân vindt dat een slecht idee. ‘Nu wordt meer dan 95% van de statiegeldflessen ingezameld. Zo’n hoog percentage zal nooit bereikt worden met een ander systeem, dat ook nog duurder is.’ De SOS-karavaan staat vanmorgen van half twaalf tot een uur op het Martiniplein en vanmiddag van twee tot half vier in de buur van Poiesz. Donderdag komt men in Stavoren, Hindeloopen, Workum en Bolsward.

Voorstelling Theun Plantinga afgelast

Sneek, 7 maart 2012 - De tryoutvoorstelling Grutte Jonge van Theun Plantinga op 22 maart in Theater Sneek gaat niet door. De eerste drie voorstellingen van de toernee zijn afgelast door 'tegenvallende productiezaken', zoals het management van Plantinga heeft meegedeeld. Een nieuwe datum behoorde niet tot de mogelijkheden.

500 kinderen bezochten sportinstuiven

sportSneek, 6 maart 2012 – De sportinstuiven die de combinatiefunctionarissen in de gemeente Súdwest-Fryslân tijdens de voorjaarsvakantie organiseerden, trokken in Warns, Hindeloopen, Witmarsum, Bolsward, Heeg en Sneek in totaal 500 kinderen. Deze konden, zoals te zien op de foto in Bolsward, bezig zijn met een hindernisbaan, unihockey, stoeispelen, springkussen, badminton, pannavoetbal, bmx-fietsen en circusspelen.

Rhinovirus ontdekt in Ferwoude

Bolsward, 6 maart 2012 – Het voor paarden zeer besmettelijke rhinovirus is in de stallen van een paardenfokker in de omgeving van Bolsward uitgebroken. Volgens de Telegraaf van vandaag betreft het een fokkerij in Ferwoude. Gevolgen van de ziekte zijn onder meer spontane abortussen, bij twee merries is dat inmiddels gebeurd, of een zwak veulen dat doorgaans binnen een paar dagen sterft.Een groot aantal maneges heeft voorlopig de lessen stopgezet om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Ook de springwedstrijd in de Sneker manege afgelopen weekend ging niet door. Geadviseerd wordt geen paarden te vervoeren.

Beeldhorloge voor staatssecretaris

Sneek, 6 maart 2012 – Vrijdag krijgt staatssecretaris Marlies Velduijzen van Zanten (Volksgezondheid) het eerste exemplaar van het in Sneek ontwikkelde beeldhorloge. Er is acht jaar aan gewerkt en er is €2 miljoen in geïnvesteerd. Het horloge werkt met plaatjes. Een plaatje van een douche? Tijd om te douchen. Een plaatje van een boterham? Tijd voor het ontbijt. Enzovoort. Cliënten van zorginstelling Talant maken er al gebruik van. Internationale belangstelling is er onder meer vanuit Canada, België en India.

Histoarysk Festival Súdwest in september

Bolsward, 6 maart 2012 - Op 22 september wordt in Bolsward het Histoarysk Festival Súdwest gehouden. In de Broerekerk, Ons Gebouw en in de binnenstad vinden dan allerlei activiteiten plaats waarmee historische verenigingen, instellingen, musea en onderzoekers zich presenteren aan een breed publiek. Het programma bestaat uit een historische markt met kramen in de Broerekerk. In Ons Gebouw worden verschillende lezingen gehouden over historische onderwerpen en draait het Fries Film Archief permanent oude films. In de binnenstad is in samenwerking met de Bolswarder fotoclub d’Ontspanner, die dit jaar het 50-jarig bestaan viert, een route met oude en nieuwe foto’s uitgezet en de Stichting Bolswards Historie heeft een historische wandeling uitgestippeld. Er wordt nog gewerkt aan meer activiteiten. Het Histoarysk Festival Súdwest werd in 2010 georganiseerd in Woudsend en was toen met 40 deelnemers en zo’n 900 bezoekers een groot succes.

Record kampioenen zaalhockeyteams SMHC

Sneek, 6 maart 2012 - SMHC kent vier kampioensteams in het zaalhockey. En dat terwijl men pas voor de tweede keer aan het zaalhockeyseizoen meedoet. De jongensteams A1 en B2 plus meisjes B1 en D1 zijn maandagavond gehuldigd in het bijzijn van familieleden en supporters. In totaal kwamen dit seizoen vijftien zaalhockeyteams van SMHC in actie.

BobSport promotieteam in Sneek en Koudum

bob teamSneek, 6 maart 2012 - Het BobSport promotieteam is aanwezig geweest bij de wedstrijden van Waterpoort Boys in Sneek en Oeverzwaluwen in Koudum. Er waren in totaal ruim 300 bezoekers aanwezig. Het promotieteam maakt afspraken met de kantinebezoekers en controleert na afloop of de Bob ook echt 100% Bob is en 0% alcohol heeft gedronken. In totaal werden er bijna 50 Bob-afspraken gemaakt. Van die vijftig zijn er 25 100% Bob’s zonder alcohol naar huis gereden (In Sneek 14 en bij Oeverzwaluwen 11). Gezien de verdeling is in Koudum dus procentueel het beste gescoord.

Lentebodes zijn er al, nu het lenteweer nog

voorjaarSneek, 5 maart 2012 – In grote getale zijn de lentebodes al te zien. Bijvoorbeeld in de pastorietuin van Nijland. Maar het echte lenteweer laat nog op zich wachten.

Alexander Pechtold signeert in Sneek

pechtoldSneek, 5 maart 2012 – Een groot aantal boeken werden verkocht en even zovele handtekeningen zette Alexander Pechtold zaterdag bij boekhandel Van der Velde. Op uitnodiging van de boekhandel en D66 Súdwest-Fryslân kwam de landelijk politiek leider naar Sneek om ‘Henk, Ingrid en Alexander’ te promoten. Net als eerder die dag in Apeldoorn en later in Groningen zette hij uiteen waarom hij dit boek geschreven heeft. ‘Ik wilde wel eens weten wat de doorsnee PVV-stemmer beweegt.’

Totaal Lokaal valt over volkstuintjes

Sneek, 5 maart 2012 – Totaal Lokaal zal tegen de vier ton stemmen die beschikbaar moet worden gesteld voor de afronding van de verhuizing van de volkstuinen in de Sneker Noorderhoek. Het is het zoveelste financiële lijk uit de gemeentelijke kast, aldus commissielid Appeldorn uit Makkum (en niet raadslid Klaas Jan Semplonius) in een persbericht van de partij die zijn voedingsbodem vond in Nijefurd in de groep die tegen de herindeling was. Opvallend trouwens dat de meeste ‘lijken’ uit de kast van het voormalige Nijefurd kwamen. Appeldorn meldt dat de partij zeker met een motie hierover zal komen. Maar dat is de raad wel gewend.

Dronken Amsterdammer tegen auto Sneekse

Haskerhorne, 5 maart 2012 – Een dronken Amsterdammer (44) is zaterdagavond tegen een auto van een 45-jarige vrouw uit Sneek gebotst en vervolgens doorgereden. De man werd tussen Joure en Sneek door de politie aan de kant gezet; de vrouw had zijn kenteken genoteerd. De Amsterdammer reed niet alleen zonder rijbewijs, hij had ook vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol in het bloed.

Elahuizen in 2013 naar eerste vrijdag

sksWoudsend, 5 maart 2012 – De SKS-wedstrijd op de Fluessen bij Elahuizen wordt met ingang van 2013 verplaatst naar de vrijdag van de eerste wedstrijdweek. Dit besloot de jaarvergadering van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen zaterdag. Langweer toonde zich niet gelukkig met deze wijziging, want men is daar bang dat de vloot na de wedstrijd snel naar Elahuizen vertrekt. Verder werd besloten om de rode vlaggetjes die het aantal rondes aangegeven, af te schaffen. Dat leidde er toe dat oud-voorzitter Jack Cramer het bestuur versierde met de nieuw aangeschafte vlaggenstrook. (Foto Kor Hylkema, de Grouster) Peter de Jong uit Sneek werd benoemd tot nieuwe voorzitter als opvolger van Bouwe Westerdijk. De Jong, die nog vier jaar bestuurslid mag zijn noemde de benoeming ‘in kroan op myn wurk’. René Nagelhout uit Woudsend is de nieuwe secretaris.

Geraniums of Gladiolen: 80 jier Rients

rientsSnits, 5 maart 2012 - Yn jannewaris waard Rients Gratama 80 jier. De 'grand old man' fan de Fryske ferdivedaasje fierde en fiert dat mei it programma 'Geraniums of Gladiolen'. Snein wie dat yn in útferkcoht Theater Sneek te sjen. No ja, útferkocht, in grutte sponsor fan de kultuer hie 55 kaarten 'claimed', mar der kaam gjin minsk fan. Miskommunikaasje? Spitich yn alle gefallen foar de minsken dy't gjin kaart meer besette koenen. Sjoch hjirre foar mear oer Geraniums of Gladiolen..

Bolswarders in bos met
imitatiewapens aangehouden

Sneek, 4 maart 2012 – Vier inwoners van Bolsward (18, 21, 25 en 14 jaar) zijn in de bossen bij Oudemirdum aangehouden voor wapenbezit. Een getuige, en ook spelende kinderen, zag het viertal rond half vier in camouflagekleding in een bos aan de Stiendollen. Hij zag ook dat zij wapens bij zich hadden. HIj vertrouwde het niet en alarmeerde via 1-1-2 de politie. Agenten troffen niemand aan en gingen vervolgens posten bij de auto van de vier. Na een paar uur kwamen zij uit het bos en konden zij op de Sminkewei aan de kant worden gezet. De vier werden een voor een uit de auto gepraat en aangehouden. In de kofferbak werden de imitatiewapens, zogenaamde balletjeswapens, gevonden. Deze zijn van vorm, grootte en kleur identiek aan echte vuurwapens. In de in beslag genomen auto werd bij onderzoek op het bureau een soort steelhandgranaat, mogelijk ook imitatie, aangetroffen. Deze is opgeborgen in een wapenkluis. Alle verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten. De drie meerderjarige mannen zijn in verzekering gesteld. De 14-jarige mocht zondagochtend het bureau weer verlaten.

Jager op de bon vanwege lokganzen

It Heidenskip, 3 maart 2012 – Vrijdagmorgen is een 52-jarige Koudumer geverbaliseerd omdat hij vermoedelijk met een lokfluit ganzen heeft gelokt en vervolgens geschoten. Dat was uit de omgeving van It Heidenskip gemeld. Door de dichte mist was het lastig voor de opsporingsambtenaren de dader te vinden. Uiteindelijk kwam men uit bij de jachthut van de Koudumer. Daar lagen drie geschoten kolganzen. De man meldde de geschoten ganzen als lokkers te hebben neergelegd, wat evenwel verboden is. Het gebruik van een lokfluit ontkende hij.

Raerder rijdt 70 km te snel

Heerenveen, 3 maart 2012 – Een 44-jarige inwoner van Raerd is in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden omdat hij 190 km/u reed waar 120 km/u is toegestaan. Hij haalde rond kwart over een een onopvallend politieauto met hoge snelheid in.

Auto total loss bij ongeluk Indyk

Indyk, 3 maart 2012 – Een 23-jarige inwoner van Súdwest-Fryslân heeft en zijn auto Total loss gereden en is zijn rijbewijs voorlopig kwijt. Rond drie uur vannacht kreeg de politie de melding dat er een voertuig op de kop in de sloot lag. Vermoedelijk door de invloed van alcohol raakte de man de berm geraakt, moest hij een stuurcorrectie uitvoeren en kwam via een boom op de kop tot stilstand. De brandweer haalde samen met personeel van de ambulance de man uit het voertuig. In het ziekenhuis is een bloedproef afgenomen.

Sneker krijgt alcoholslot opgelegd

Sneek, 3 maart 2012 – Een 44-jarige Sneker zal een alcoholslot in zijn auto moeten laten aanbrengen. Hij werd in de nacht van vrijdag op zaterdag om half zes gepakt met drank op achter het stuur. Na ademanalyse kreeg hij een rijverbod van tien uren. Bij een tankstation stopte hij, bleef staan en reed vervolgens weg, waarop de agenten besloten hem te controleren.

Stadhuis Bolsward moet huis van de stad zijn

bolswardBolsward, 2 maart 2012 - De 80 aanwezigen, het maximum aantal wat door de brandweer was toegestaan (20 werden teleurgesteld), waren het er gisteravond in de Vierschaar van het Bolswarder Stadhuis allemaal over eens: het historische stadshuis moet het Huis van de Stad blijven. Diverse ideeën kwamen op het forum bestaande uit oud-burgemeester Willemien Vroegindeweij, architect Harm Grunstra en CDA-kamerlid Sander de Rouwe af. Kleinschalige winkeltjes in combinatie met een museale functie lijkt nog het meest haalbare, maar steeds weer zorgden de financiën voor sombere gezichten. De avond van de PvdA-fractie in de raad van Súdwest-Fryslân stond onder leiding van Tweede Kamerlid Jacques Monasch uit Sneek. Oud-Sneker Peter Karstkarel hield een inleiding over het monumentale gemeentehuis.

Jongens (14 en 15) stelen crossfiets

Sneek, 2 maart 2012 – Twee fietsendieven (14 en 15 jaar) zijn donderdagmiddag gepakt dankzij een burgernetactie, waaraan 980 mensen deelnamen. Een moeder was met haar zoon in een winkel aan het Normandiaplein. De jongen had zijn opvallende BMX crossfiets voor de winkel gezet. Bij het verlaten zagen ze twee knapen met de fiets wegrennen. Dankzij de tips van de deelnemers van Burgernet werd het tweetal snel aangehouden. De fiets gaat terug naar de rechtmatige eigenaar.

Flessenactie voor sponsoring skûtsjetoneel

flessen sneker panSneek, 2 maart 2012 - De Stichting "Panteater" die speciaal is opgericht voor het Iepenloftspul 2013 in Sneek heeft vandaag 25 "subsidieverzoeken" en verzoeken tot ondersteuning gebotteld en verpakt. Stichtingen en overheden die subsidies verstrekken krijgen een verkorte weergave van het projectplan alsmede een concreet verzoek om (financiële) middelen door middel van flessenpost. Voorzitter Cor Reijenga laat weten dat een dergelijke spektakelstuk naast inkomsten van kaartverkoop en sponsoring ook middelen van subsidiegevers nodig heeft. "Wij brengen met ons stuk 2 werelden bij elkaar, de wereld van het skûtsjesilen en de mensen die van Theater houden. We willen de toegangsprijs aantrekkelijk houden.

Drie inbrekers in Bolsward aangehouden

Bolsward, 2 maart 2012 – Nadat het inbraakalarm in een supermarkt aan de Snekerstraat in Bolsward was afgegaan, kon de politie drie inbrekers aanhouden. Zij zaten in een auto waarvan de politie die met meerdere eenheden onderweg was naar de supermarkt, het kenteken had genoteerd. Toen er inderdaad ingebroken bleek te zijn, besloot men het kenteken na te trekken en de eigenaar op te zoeken. Het bleek om een 22-jarige Bolswarder te gaan. De politie ging bij hem langs. De man, die in de kamer rondliep, beweerde alleen thuis te zijn, maar de politie had snel door dat op de bovenetage twee andere mannen uit Voorburg (22) en Zoetermeer (23) verbleven. Eén van hen had zelfs nog een muts op. Het drietal is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De auto van Bolswarder is in beslag genomen.

Veertig deelnemers Solar Challenge

Sneek, 2 maart 2012 - De Dong Engery Solar Challenge, de wedstrijd voor door zonne-energie voortgestuwde racerboten, telt dit jaar veertig deelnemers. Deze strijden in drie klassen tegen elkaar in een wedstrijd die verdeeld over vijf dagen langs de Friese steden voert. Op 8 juli wordt Sneek aangedaan en is Sloten het eindpunt; de volgende dag gaat de wedstrijd naar Bolsward, waar woensdag 10 juli als rustdag is aangewezen..

Insluiping in woning Lytshuzen

Heeg, 2 maart 2012 – Uit een woning aan de Lytshuzen zijn donderdag sieraden weggenomen. Toen de bewoners na een afwezigheid van ongeveer anderhalf uur thuiskwamen, stonden alle deuren open. De eigenaar ontdekte dat zij de woning niet goed hadden afgesloten.

Bolswarder vecht met meerdere mensen

Sneek, 2 maart 2012 – Een 22-jarige Bolswarder is in de nacht van donderdag op vrijdag aangehouden omdat hij in een café aan de Prins Hendrikkade met klanten en personeel gevochten had. Na aanhouding werd bij hem een gebruikshoeveelheid hasj aangetroffen. Toen hij mee moest naar het bureau beledigde en bedreigde een 18-jarige omstander uit Sneek de agenten. Deze wilde geen identiteitsbewijs tonen waarna hij werd aangehouden voor bedreiging en niet het voldoen aan een vordering. Ook hij verzette zich bij zijn aanhouding. Hij had eveneens een gebruikershoeveelheid softdrugs bij zich.

Burgemeester opent meubelboulevard

Sneek, 1 maart 2012 – Burgemeester Hayo Apotheker heeft gisteren de meubelboulevard op bedrijventerrein de Hemmen in Sneek geopend. De winkels zijn in ruim een jaar op de zichtlocatie langs het verlengde van de Bolswarderbaan verrezen. Het is een project van Van der Meer Vastgoed. Een aantal winkels van de Meubelboulevard zijn afkomstig van andere plekken in de Sneker binnenstad, daar en in de omgeving van het Zuidersportpark staan nu panden leeg. Ook werd door de politiek van Súdwest-Fryslân beweerd dat bepaalde ondernemers magazijnruimte bij hun winkels hebben getrokken zodat niet meer aan de voorwaarden van het bestemmingsplan wordt voldaan.

Part webside SW-Fryslân no ek yn ‘t Frysk

Sneek, 1 maart 2012 – Lang om let is no in part fan de webside fan de gemeente Súdwest-Fryslân ek yn it Frysk. Mar net alles komt der yn de twadde rykstaal op, sa wurdt skreaun. ‘De ynformaasje dy't gauris wiziget, sa as bygelyks it nijs, ús produkten en formulieren sette we net yn it Frysk op ús side’, dield de redaksje mei. Dat sil de minsken dy’t har ynsetten hawwe foar de Frysktalige fersy min nei’t sin wêze. Ek falt op dat de trochferwizingssymboalen noch hieltyd yn it Hollânsk binne.

GGZ moet Antonius 250.000 euro betalen

Sneek, 1 maart 2012 - GGZ Friesland moet het Antonius Ziekenhuis in Sneek bijna een kwart miljoen euro betalen. Dat meldt de site Medisch Contant. Volgens Medisch Contact betreft het ‘een nabetaling van achterstallig loon aan een groep verpleegkundigen’. Deze wisten met succes tot aan de Hoge Raad een hogere inschaling te krijgen. Het ziekenhuis moest de nabetaling ophoesten en verhaalde deze op de GGZ. Vorige week heeft de rechter het ziekenhuis gelijk gegeven.

Schaatsploeg Team Hart stopt ermee

Uitwellingerga, 1 maart 2012 - De schaatsploeg Team Hart stopt ermee. Dat is dezer dagen bekend geworden. Het team werd gesponsord door Hofmeijer. Tot de ploeg behoort onder andere Yvonne Nauta uit Uitwellingerga. Zij werd in 2010 samen met onder andere Marrit Leenstra uit Wyckel aangetrokken.

Bolswardse Vlietstra-Klos vrijdag 100 jaar

Bolsward 1 maart 2012 - Vrijdag hoopt mevrouw G. Vlietstra-Klos uit Bolsward haar 100-ste verjaardag te vieren. Burgemeester Hayo Apotheker gaat bij haar in Zorgcentrum Huylckenstein op bezoek om haar persoonlijk en namens het gemeentebestuur te feliciteren.